Tegenwoordig het meest besproken in onze strijd tegen overgewicht. In extreme gevallen wordt er geopperd om koolhydraten compleet te schrappen uit onze dagdagelijkse voeding!
Laat me even duidelijk zijn:
De basis van ons voedsel zou uit koolhydraten moeten bestaan: 50%-55% van de energie zou door hen aangebracht moeten worden.
Alle verteerbare koolhydraten hebben gemeenschappelijke eigenschappen. Ze hebben dezelfde energetische waarde, zijnde 4 kcal per gram. In ons lichaam worden ze allen omgezet tot één en dezelfde suiker: glucose. Deze voorziet eerst de hersenen van energie, daarna de spieren en organen.
2 grote groepen koolhydraten!
-ENKELVOUDIGE KOOLHYDRATEN
Dit zijn de slechte koolhydraten (snelle suikers)
Bronnen: confituur, suiker, frisdrank, snoep, koekjes en gebak, ijs, …
-MEERVOUDIGE KOOLHYDRATEN
Dit zijn de goede koolhydraten (trage suikers)
Bronnen: brood, rijst, deegwaren, aardappelen, groenten/fruit
Koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel!
Beperk je consumptie van snelle koolhydraten!!! Ze zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel supersnel stijgt! Op dat ogenblik is de insulinerespons in ons lichaam zo uitgesproken dat dit aanleiding kan geven tot een toestand van hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel). Dit uit zich door een gevoel van flauwte, soms gepaard gaand met licht beven, wat ertoe aanzet om opnieuw suiker in te nemen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht… met alle gevolgen van dien…
Het is beter om trage koolhydraten te consumeren om de secretie van teveel insuline te voorkomen en gedurende lange tijd energie beschikbaar te stellen!!! Een zeer belangrijk voordeel is ook dat hierdoor het hongergevoel wordt uitgesteld!!!
Het systematisch teveel consumeren van koolhydraten verhoogt de kans op:
• Zwaarlijvigheid: Koolhydaten (zowel enkelvoudig als meervoudig) die we eten en niet verbruiken worden uiteindelijk opgeslagen in de vorm van vet!!!!
• Diabetes type 2: Systematische overbelasting van de alvleesklier leidt uiteindelijk tot het stilvallen van de functie hiervan. (De alvleesklier zorgt voor de productie van insuline, nodig om je bloedsuikerspiegel constant te houden.)
• Cardio-vasculaire aandoeningen
Let op met deegwaren (pasta!!!!)
In pasta zitten 4 keer meer koolhydraten dan in aardappelen
In 1 aardappel van 70 gr zitten evenveel koolhydraten dan in 15 gr ongekookte rijst, deegwaren of couscous.
In 1 snede brood van 30 gr zitten evenveel koolhydraten dan in 15 gr cornflakes, 20 gr muesli, 2 rijstwafels of 2 beschuiten.
De moraal van dit verhaal:
– Eet MEERVOUDIGE KOOLHYDRATEN
– Pas je koolhydraatinname aan aan je fysieke dagelijkse activiteiten. Het spreekt voor zich dat een sportman meer koolhydraten nodig heeft dan iemand die de ganse dag achter zijn computer hangt. Hij dient op te letten dat hij zijn koolhydraten met mate eet, want anders krijgt hij ze niet verbrand.
– Verdeel je koolhydraatinname over de ganse dag.
– Kies voor aardappelen ipv pasta.
Veel succes!
Koen Wins
Trainer 30 dagen fit&fun challenge