Tot voor kort werd aangenomen dat het vooral de vetstoffen in onze voeding waren die zorgden voor overgewicht.
Nu wordt steeds meer geopperd om de koolhydraatinname te beperken en meer gezonde vetten te eten.
Wat zijn nu precies de GEZONDE en de SLECHTE vetten?
De SLECHTE vetten zijn:
VERZADIGDE VETTEN :
• Verhogen de LDL of slecht cholesterol (zet cholesterol af tegen de vaatwand)
• Maken vetten hard
Bronnen:
• Dierlijke voedingsmiddelen: Dierlijk vet, vlees, melkvet
• Hard plantaardig vet zoals kokos en palmolie
TRANSVETZUREN: deze zijn slechter dan de verzadigde vetten!
• Streefwaarde =0
• Verhogen de kans op aderverkalking, diabetes, hart- en vaatziekten
Bronnen:
• Voornamelijk industrieel bereide voedingsmiddelen: zoete en zoute koekjes, gebak, snacks, chips en kant en klare maaltijden
De GOEDE vetten zijn:
Onverzadigde vetzuren:
• Plantaardige vetten
• Visvetten
• Maken vetten zacht
• Enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten
(LDL (slechte) daalt/HDL(goede) stijgt)
Bronnen: Olijfolie, arachideolie, plantaardige margarines
• Meervoudige of poly-onverzadigde vetten
(omega 3 en omega 6 vetzuren: vnl omega 3 geeft daling van LDL en triglyceriden)
Bronnen:
• Omega 6: maisolie, zonnebloemolie, notenolie,saffloerolie, druivenpitolie
• Omega 3: vette vis , visolie, noten, zaden , koolzaad , lijnzaad,raapzaadolie
Vermijd dus dat je teveel verzadigde vetten en transvetten eet en integreer voedingsmiddelen met mono-onverzadigde en poly- onverzadigde vetten in je voedingspatroon!!!
Deze vetten zijn nodig om een fit en energiek lichaam te bekomen!
P.S.: Vet blijft vet! Eet vet met mate! Haal je energie ook uit andere voedingsmiddelen!
Koen Wins
Personal Trainer 90 Days Change Your Body Challenge